14 november 2022

geslaagde middagacitiviteit

Een klomp met een zeiltje…. of toch niet!

De klompenmakerij was in de vorige eeuw in Brabant maar vooral in de dorpen Liempde, Schijndel, Sint Oedenrode en Best lange tijd een belangrijke activiteit. Maar het ging de klompenmakerij niet altijd voor de wind. Er waren ook tijden dat het slecht ging met de klomp. Wim van Uden, een afstammeling van de klompenmakersfamilie van Kaathoven neemt ons mee terug in de tijd. Met een filmpje, tientallen dia’s en kleine fragmentjes uit zijn boek verveelt het verhaal van Wim geen moment. Helaas is de glorietijd van de klomp voorbij. Inmiddels zijn er nog maar 7 klompenmakers in heel Nederland. De meeste klompen die nu nog gemaakt worden, worden nooit gedragen, maar als souvenir meegenomen naar landen als Japan en Amerika. De middag van KBO Schijndel Centrum werd verder opgeluisterd met heerlijke muziek van Gruppo dal Segno. Zij brachten een keur aan mooie melodieën ten gehore, zoals Spanish Eyes, Kleine Café aan de Haven en het Skônste Plekske.

Zowel spreker als orkest werden door de aanwezige leden met een hartelijk applaus bedankt voor een fijne middag.